Naam

ERIKA is een letterwoord en staat voor Eigentijds,  RIchtinggevend en KAtholiek.
Erika (erica) is ook een heideplant met rose en paarse bloemen.

Verantwoording en motivatie van de keuze : 

EIGENTIJDS
Onze scholen willen zeker een eigentijdse invulling geven aan onderwijs door gebruik te maken van moderne middelen en apparatuur en door een eigentijdse visie te volgen in maatschappelijke vorming en opvoeding van kinderen, aangepast aan de actuele, moderne samenleving.

RICHTINGGEVEND
Onze scholen hebben de opdracht om kinderen op weg te zetten naar zelfstandigheid zonder individualisme, hen te begeleiden in lessen en taken zodat zij op intellectueel vlak zichzelf verder kunnen ontplooien.

KATHOLIEK
De basisscholen van Houthalen-Helchteren die samen de nieuwe scholengemeenschap vormen, zijn met elkaar verbonden door hun christelijk opvoedingsproject. Samen behoren zij ook tot het overkoepelend Verbond van het Katholiek Onderwijs.

ERIKA is bovendien een jonge heideplant en de secundaire katholieke scholen van de gemeente Houthalen-Helchteren (Inspirocollege en Don Bosco Technisch Instituut) behoren tot de scholengemeenschap “De Heide”. Zo kan de link tussen basisonderwijs en secundair onderwijs van hetzelfde net in dezelfde gemeente ook gelegd worden.